NAUČNI ČASOPIS ZA TEORIJU I PRAKSU BIBLIOTEKARSTVA
ISSN 2217-5563
 

Novi broj
 
Struktura časopisa
Politika časopisa
Savet redakcije
Recenzenti
Redakcija
CIP
Chicago Style
Uputstvo autorimaЋирилица Latinica English
 


Dragana Sabovljev
dragana.sabovljev@gmail.com

Vladimir Arsenić
vladimirars@gmail.com

Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin”, Zrenjanin

doi: 10.19090/cit.2017.31.3-12
Br. 31 (novembar 2017), str. 3-12


Polje književnosti u javnim bibliotekama u Srbiji


Sažetak

Rad se bavi odnosom polja književnosti i delatnosti javnih biblioteka u Srbiji u istorijskoj perspektivi i savremenom trenutku. Proučavajući fenomen književnog dela (ali ne ulazeći u vrednosno određivanje visoke i trivijalne književnosti) i razvoj javnih biblioteka, autori nastoje da pokažu njihovu blisku povezanost. Ona se posmatra kroz strukturu fondova javnih biblioteka i odnos različitih činilaca polja književnosti (pisci, čitaoci, izdavači). Objašnjenje ove veze pronalazi se i u definiciji i funkcijama javnih biblioteka i strukturi njihovih korisnika. Predstavljaju se promotivne aktivnosti, tradicionalne manifestacije i izdavačka delatnost zasnovane na književnosti. Istaknuta je i obrazovna struktura zaposlenih i menadžmenta u javnim bibliotekama koja takođe svedoči o vezi sa poljem književnosti.


Ključne reči:

polje književnosti, javne biblioteke, književno delo, knjižni fondovi, promotivne aktivnosti, tradicionalne manifestacije, izdavačka delatnost, korisnici, zaposleni, Srbija


Primljeno: 30. septembra 2017.
Ispravke rukopisa: 18. oktobra 2017.
Prihvaćeno za objavljivanje: 22. oktobra 2017.

Creative Commons License
Polje književnosti u javnim bibliotekama u Srbiji by Dragana Sabovljev i Vladimir Arsenić is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.


Preuzmi pun tekst