НАУЧНИ ЧАСОПИС ЗА ТЕОРИЈУ И ПРАКСУ БИБЛИОТЕКАРСТВА
eISSN 2217-5563 ISSN (Print) 2217-5555
 

Ћирилица Latinica
 


Катарина Стефановић
Универзитет у Београду
Правни факултет – Библиотека, Београд
katarina@ius.bg.ac.rs

Бр. 39 (новембар 2019), стр. 94-97


Библиотеке, традиционалне цркве и верске заједнице у заједничкој мисији


Јаблановић, Катарина, ур. Сарадња библиотека са библиотекама традиционалних цркава и верских заједница у Републици Србији: зборник радова. Краљево: Народна библиотека „Стефан Првовенчани”, 2020.

Стручни скуп „Жички сабор библиотекара” одржан је 5, 6. и 7. октобра 2020. године у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани” у Краљеву, под називом „Сарадња библиотека са библиотекама традиционалних цркава и верских заједница у Републици Србији” и тим поводом објављен је истоимени зборник радова који је уредила Катарина Јаблановић. У уводној речи, уредница наводи да је намера саветовања била да подсети стручну јавност на значај заједничке културне мисије коју библиотеке и цркве имају у просвећивању народа и у вези са тим укаже на важност њихове међусобне сарадње.
Зборник садржи 27 прилога учесника Скупа, међу којима су били представници Српске православне цркве, Католичке цркве на подручју Републике Србије, универзитетски професори, музеалци и библиотекари из различитих типова библиотека. Аутори су својим радовима допринели сагледавању теме са различитих аспеката, бавећи се питањима осветљавања историје библиотека традиционалних цркава и верских заједница, радом на попису, обради и заштити старе и ретке књиге, разменом искустава и сарадњом на сређивању библиотечке грађе, издањима библиотека и традиционалних цркава, богаћењем колекција јавних библиотека изворима из области религије и др.


Преузми пун текст