NAUČNI ČASOPIS ZA TEORIJU I PRAKSU BIBLIOTEKARSTVA
eISSN 2217-5563 ISSN (Print) 2217-5555
 

Ћирилица Latinica English
 


Mirjana Markov
Institut za uporedno pravo – Biblioteka, Beograd
biblioteka@iup.rs

doi: 10.19090/cit.2023.42.38-44
Br. 42 (Maj 2023), str. 38-44


Nabavka bibliotečke građe u Biblioteci Instituta za uporedno pravo


Sažetak

U radu se daje pregled nastanka, razvoja i današnjeg stanja Biblioteke Instituta za uporedno pravo, sa osvrtom na nabavku publikacija. Od kada je osnovana, sve do sada, velike promene su nastupile u njenoj organizaciji. Istraživački rad je u ranijem periodu bio mnogo više oslonjen na knjige i časopise, dok je danas oslonjen na elektronske publikacije – što to ne znači da je Biblioteka manje potrebna, već da se menjala i prilagođavala. Kako se istraživači Instituta bave uporedno-pravnim studijama u raznolikim pravnim sistemima i oblastima, potrebna im je literatura iz različitih grana prava. Međutim, problemi finansijske prirode sa kojima se primarna institucija danas susreće menjaju način nabavke knjiga. Kupovina je u ranijim godinama bila najzastupljeniji način popunjavanja fonda, a trenutno su to razmena i poklon.


Ključne reči:

Institut za uporedno pravo, biblioteka, monografije, naučni časopisi, bibliotečki fond, razmena časopisa, izdavačka delatnost


Primljeno: 2. marta 2023.
Ispravke rukopisa: 20. marta 2023.
Prihvaćeno za objavljivanje: 25. marta 2023.

Creative Commons License
Nabavka bibliotečke građe u Biblioteci Instituta za uporedno pravo by Mirjana Markov is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.


Preuzmi pun tekst