Čitalište u 2017. obeležava jubilej – 30. broj i punih 15 godina postojanja. Ovim povodom ćemo uz dva redovna broja, objaviti više monografskih publikacija, prirediti stručno/naučno okupljanje i ustanoviti priznanje u oblasti istraživanja istorije bibliotekarstva. Sve navedene aktivnosti osmišljene su kao podsticaj stručnom radu, naučnom istraživanju i edukaciji zaposlenih u oblasti bibliotečko-informacione delatnosti.

Svečanost obeležavanja jubileja časopisa biće održana krajem maja meseca, do kada će iz štampe izaći publikacija „Biblioteka kroz vreme“. Između uvoda „Čemu nas uči istorija biblioteka“ i zaključnog teksta „Zašto je štamparstvo zauvek preokrenulo istoriju biblioteka“, u pet poglavlja, biće objavljeno 15 autorskih tekstova iz opšte istorije biblioteka, od njihovog nastanka do epohe humanizma i renesanse.

Profesionalni identitet bibliotekara u Srbiji nije jasno uobličen, a pogled u istoriju pruža mogućnost za formiranje zajedničkog pamćenja kao osnove svakog pa i profesionalnog identiteta. Pogledu u istoriju biće posvećen stručno/naučni skup u Gradskoj biblioteci Pančevo, „Biblioteke i identitet“.

Skup će okupiti petnaestak vrhunskih stručnjaka (u ulozi izlagača) u oblasti istorije biblioteka iz Srbije i okruženja. Pogled u istoriju će nam poslužiti kao povod za okupljanje prijatelja i saradnika časopisa i razmatranje savremenog trenutka srpskog bibliotekarstva.

U povodu jubileja, ustanovićemo priznanja za izuzetan doprinos proučavanju istorije bibliotekarstva u Srbiji koje će biti svečano dodeljeno 24. maja na proslavi Dana i slave Gradske biblioteke Pančevo (Sv. Ćirilo i Metodije, apostoli slovenske pismenosti).

„Biblioteka kroz vreme“

Priznanja za izuzetan doprinos proučavanju istorije bibliotekarstva u Srbiji