NAUČNI ČASOPIS ZA TEORIJU I PRAKSU BIBLIOTEKARSTVA
eISSN 2217-5563 ISSN (Print) 2217-5555
 

Ћирилица Latinica English
 


Ulla Pötsönen
ulla.potsonen@gmail.com

doi: 10.19090/cit.2020.36.44-51
Br. 36 (Maj 2020), str. 44-51


Deca u zemlji biblioteka – prošlost, sadašnjost i budućnost
finskih bibliotečkih usluga za decu i mlade


Sažetak

Bibliotečke usluge za decu i mlade predstavljaju sastavni deo društvenog života i obrazovanja u Finskoj. Tekst prikazuje istorijski razvoj i sadašnjost finskog bibliotečkog sistema i opisuje primere najbolje prakse u domenu aktivnosti koje biblioteke obezbeđuju za mlade i njihove staratelje.
Nakon Drugog svetskog rata, finska nacija je započela ubrzano da se kreće u pravcu modernizacije. Čitanje iz razonode i zadovoljstva postalo je popularno, bilo je više mogućnosti za obrazovanje, obrazovni nivo je rastao, a mladi su provodili više godina u školi, umesto da rano počnu da rade. Ovi trendovi doprineli su da se razviju raznovrsnije bibliotečke usluge. Promene u obrazovanju i u društvu uticale su i na bibliotečke usluge za decu te tako danas biblioteke za decu i mlade predstavljaju esencijalni deo finskog društva.
Za razliku od mnogih drugih zemalja, u Finskoj ne postoji školska biblioteka u svakoj školi. Trenutno deluju nekoliko izvrsnih školskih biblioteka i posvećenih školskih bibliotekara, ali većina škola koristi usluge javnih biblioteka. Linija između školske i javne biblioteke nije jasno povučena jer najveći broj poseta ostvaruju možda upravo učenici, ali veza između visokokvalitetnog obrazovanja i efikasne bibliotečke usluge omogućuje bibliotekama i školama da imaju zajedničku svrhu, ciljeve i strategiju.


Ključne reči:

Finska, školske biblioteke, javne biblioteke, bibliotečke usluge za decu, obrazovanje


Primljeno: 7. oktobra 2019.
Ispravke rukopisa: 20. januara 2020.
Prihvaćeno za objavljivanje: 5. februara 2020.

Creative Commons License
Deca u zemlji biblioteka – prošlost, sadašnjost i budućnost finskih bibliotečkih usluga za decu i mlade by Ulla Pötsönen is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.


Preuzmi pun tekst