НАУЧНИ ЧАСОПИС ЗА ТЕОРИЈУ И ПРАКСУ БИБЛИОТЕКАРСТВА
eISSN 2217-5563 ISSN (Print) 2217-5555
 

Ћирилица Latinica English
 


Јелена Јовин
Библиотека Матице српске, Нови Сад
jovinj@bms.ns.ac.rs

doi: 10.19090/cit.2021.39.81-87
Бр. 39 (новембар 2021), стр. 81-87


Зин публикације


Сажетак

Као одраз супкултуре, аматери и фанови стрипа, панк музике, научне фантастике, филма, спорта итд., самостално креирају, издају и дистрибиурају краће публикације. У питању су зин публикације. Велику улогу у њиховој изради игра фотокопир машина уз филозофију „уради сам”. На интернету су доступне и апликације за израду е-зинова. Што се облика тиче, то су ручно рађени леци у облику хармонике, краћих новина налик свескама А5 формата са колажима на насловници, ситни који стоје у кутији шибица, велики зинови величине постера итд. или дигитални зинови који убрзано преузимају примат папирним формама. Циљ израде оваквих алтернативних публикација је потенцирање вредности друштвено маргинализованих група (тамнопутих особа, жена, имиграната, ЛГБТК+ особа), активиста, љубитеља музике, навијача и др. Зинови нису окренути профиту као издавачке куће, већ више креативном изражавању у ограниченим тиражима и потенцирању заједништва. У раду су наведени примери добре праксе из неколико реномираних америчких библиотека које чувају овакву врсту грађе, пружају услуге њиховог коришћења и раде на њиховој популаризацији. Конгресна библиотека у Вашингтону и јавна библиотека у Лос Анђелесу организују фестивале зина и у оквиру њих радионице израде, изложбе и њихову продају. Њујоршка јавна библиотека подстиче кориснике на креативно писање и креирање заједничког зина за све старосне групе, а библиотека Барнард колеџа афирмише коришћење зинова у настави и учењу. На све наведене начине се потврђује културна и академска вредност зин публикација.


Кључне речи:

зин публикација, уради сам, тематика, облик, фанзин, библиотека, фестивал, изложба, укљученост корисника, аматеризам, фанови, супкултура


Примљено: 13. септембра 2021.
Исправке рукописа: 3. октобра 2021.
Прихваћено за објављивање: 8. октобра 2021.

Creative Commons License
Зин публикације by Јелена Јовин is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.


Преузми пун текст