НАУЧНИ ЧАСОПИС ЗА ТЕОРИЈУ И ПРАКСУ БИБЛИОТЕКАРСТВА
eISSN 2217-5563 ISSN (Print) 2217-5555
 

Ћирилица Latinica English
 


Соња Пржуљ
Јавна установа Народна и универзитетска библиотека Републике Српске,
Бања Лука, Босна и Херцеговина
sonja.przulj@nub.rs

doi: 10.19090/cit.2021.39.76-80
Бр. 39 (новембар 2021), стр. 76-80


Клуб читалаца на енглеском језику
у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске


Сажетак

У овом чланку, ауторица ће представити друштвену улогу модерне јавне библиотеке у културној и образовној сфери живота преко бесплатног програма који је по први пут почео да се одржава у ЈУ Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске (НУБ РС) у Бања Луци, Босни и Херцеговини (БиХ) у фебруару 2020. године. Програм под називом Клуб читалаца на енглеском језику (КЧЕЈ) намијењен је општој публици и одржава се једном мјесечно. Квалитет програма огледа се у повезивању чланова локалне заједнице и подстицању цјеложивотног учења кроз читање и расправу о књигама. Будући да су чланови и водитељи Клуба већином професори енглеског језика и књижевности, разговори о књигама им помажу да у учионици примијене начине на које подстичу позитиван став ученика према читању и учењу вокабулара енглеског језика. Клуб карактерише љубав према читању, учењу и квалитетном времену за дружење, гдје његови чланови не разговарају само о прочитаном материјалу, него и о својим методама учења енглеског вокабулара. Због пандемије Covid-19, која је практично закључала цијелу планету, програм је требало прилагодити новонасталој ситуацији те га једним дијелом одржавати на даљину. Иако је Клуб отворен за све љубитеље књиге, испоставило се да га углавном посјећују особе женског пола. Стога он, такође, представља и програм за женску сарадњу и образовање.


Кључне речи:

Република Српска, Бања Лука, Народна и универзитетска библиотека Републике Српске, Клуб читалаца на енглеском језику, учење у локалној заједници, јавне библиотеке, читање, страни језици, учење на даљину, жене у образовању


Примљено: 21. априла 2021.
Исправке рукописа: 16. октобра 2021.
Прихваћено за објављивање: 21. октобра 2021.

Creative Commons License
Клуб читалаца на енглеском језику у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске by Соња Пржуљ is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.


Преузми пун текст