NAUČNI ČASOPIS ZA TEORIJU I PRAKSU BIBLIOTEKARSTVA
eISSN 2217-5563 ISSN (Print) 2217-5555
 

Ћирилица Latinica English
 


Milica Jovančićević
milica.jovancicevic@iib.ac.rs

Slavica Merenik
slavica.merenik@iib.ac.rs

Istorijski institut Beograd

doi: 10.19090/cit.2023.42.24-30
Br. 42 (Maj 2023), str. 24-30


Formiranje i razvoj fonda Biblioteke Istorijskog instituta u Beogradu


Sažetak

Biblioteka Istorijskog instituta je specijalna biblioteka zatvorenog tipa namenjena prvenstveno saradnicima ove ustanove, ali se njome koriste domaći i strani naučni radnici, kao i drugi pojedinci u potrazi za retkim izdanjima do kojih se teško dolazi. Počela je sa radom 1947. godine, ubrzo po osnivanju Instituta. Začetak bibliotečkog fonda činile su biblioteke Stanoja Stanojevića i Jovana N. Tomića, otkupljene od njihovih naslednika. Pored toga, fond se uvećavao i zaveštanjima nekadašnjih saradnika Istorijskog instituta, kupovinom novih knjiga i razmenom. Biblioteka poseduje i zbirku starih i retkih knjiga, referensnu i kartografsku zbirku, kao i veliki broj domaćih i stranih časopisa. U ovom radu pokušali smo da predstavimo fond Biblioteke Istorijskog instituta u Beogradu na osnovu knjiga inventara monografskih publikacija i časopisa, kao i izveštaja o radu Istorijskog instituta objavljenih u Istorijskom časopisu i Godišnjaku SAN.


Ključne reči:

Istorijski institut Beograd, biblioteka, razvoj, fondovi, Istorijski časopis, Godišnjak SAN, Srbija, instituti, specijalne biblioteke


Primljeno: 6. marta 2023.
Ispravke rukopisa: 28. marta 2023.
Prihvaćeno za objavljivanje: 3. aprila 2023.

Creative Commons License
Formiranje i razvoj fonda Biblioteke Istorijskog instituta u Beogradu by Milica Jovančićević i Slavica Merenik is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.


Preuzmi pun tekst